Platforme de bloging si CMS

15 iunie 2017
bloging si cms

bloging si cms

Exista 2 metode de a face un website (generic toate sunt website-uri chiar daca sunt bloguri, site-uri, magazine virtuale etc): 1. constructie de la zero si 2. folosirea unei platforme deja construite (platforme pentru bloging sau platforme pentru CMS, E-commerce).

Varianta 1 permite crearea de la zero a site-ului si implica multa munca de creatie si de programare, dar va fi dezvoltata conform cerintelor si dorintelor tale, teoretic nu are limitari, dar va costa mai mult decat o platforma. Dezavantajul avestei solutii este ca trebuie sa rezolvi multe probleme care vor aparea pe parcurs, ceea ce insemna alti bani si alta distractie. Mai exista un dejavantaj major si anume acela ca esti dependent de programatorul care a creat websiteul. Cu cat e mai complex websiteul cu atat mai greu va fi pentru altcineva sa-l continue sau sa-i faca mentenanata sau update-uri. Aceasta solutie este de preferat atunci cand nu ai la dispozitie platoforme deja create.

Varianta 2 se bazeaza pe o platforma (un website) deja creat de niste programatori pe care il instalezi pe serverul tau, il configurezi si ai deja un website functional. Varianta asta este preferata decat cea care presupune dezvoltarea unui website de la zero. Are avantajul ca nu trebuie sa stii programare, e, de obicei, usor de istalat si configurat, nu depinzi de un programator si ai foarte multe probleme rezolvate, iar orice problema cu care te confrunti probabil ca are deja o rezolvare si, foarte probabil ca aceasta solutie e gratuita. Solutia asta are si dejavantaje: este in permanenta tinta hackerilor si a spamerilor si are anumite limitari care e posibil sa te blocheze cand vrei sa te dezvolti.

Pentru varianta 1 puteti apela la noi sa va facem un site de la zero, iar pentru varianta 2 de asemenea.

Acum o sa discut insa despre varianta 2.

Exista mai multe platforme categorisite (de catre mine) astfel:

  • CMS-uri sau manageri de continut (se mai numesc si portaluri). De altfel numele in engleza inseamna Content management system, iar traducerea in romana este manager de continut. Toate platformele, deci implicit si CMS-urile, au 2 zone principale: zona de administrare (numita si backend, zona care este accesata de catre administratorii platformei si nu de catre utilizatori) si zona de interfata (numita si frontend, zona care este accesata de catre utilizatori, dar si de catre adminsitratori). CMS-urile permit creare de site-uri cu multe pagini si mult continut, de exemplu: un ziar online sau o revista auto ,dar nu numai. Platformele de forum eu le includ tot aici.
  • Platforme de blogging. Platformele de blogging sunt tot niste CMS-uri, dar mai simple. De obicei in bloogging ai nevoie de continut de tip articol, care sa fie afisat intr-un anume fel si cu un design personalizat. Pentru ca posesorii de bloguri nu sunt utilizatori experiementati s-a dorit simplificarea CMS-urilor si asa au aparut platformele de blogging.
  • Platformele pentru e-commerce. Sunt probabil cele mai compleze CMS-uri si permit crearea de magazine online. Pentru administrare lor trebuie cunostiinte suplimentare decat a celor din bloguri, dar in general sunt mai complexe.
  • Alte tipuri de platforme. Aici intra: retele sociale (da, sunt CMS-uri pentru platforme sociale gen Facebook), platforme de ticketing, calendare, wikis (gen wikipedia), ERP, CRM, customer support etc.

Am sa va dau citeva deumiri de platforme ca sa intelegeti si sa le stiti atunci cand vreti sa le folositi.

Pentru CMS:

  • joomla – este un manager de continut puternic. Noi il folosim pentru site-ul Logistic Specialist (http://logistic-specialist.com)
  • drupal – sismilar cu joomla este puternic si flexibil;
  • magento – un CMS extrem de puternit, foarte scump si care solicita mutl hardware-ul

Pentru blogging:

  • WordPress – cel mai simplu si cel mai folosit. Este simplu si puternic si are in spate o comunitate de dezvoltatori puternica. Noi il folosim pentru blogul asta, pentru Logistic-specialist.ro etc….
  • b2evolution – puternic, dar complicat si nesustinut de o comunitate de programatori la fel de puternica ca cea din spatele WordPress. L-am folosit in trecut dar am migrat pe WordPress la un moment dat;
  • Nucleus CMS

Pentru e-commerce:

  • Prestashop – puternic flexibil si destul de simplu de utilizat. Poate suporta incarcari mari de sute de mii de produse si sute de mii de vizitatori zilnici. Are in spate o comunitate de programatori care dezvolta constant facilitatile. Ca si greutate de invatare l-as considera mediu ca dificultate.
  • Magento – puternic, complicat si extrem de scump in comparatie cu Prestahop care e gratuit.
  • ZenCart
  • Opencart – cele 2 sunt usor de utilizat, dar cu limitari. Probabil bune pentru a incepe un business online. Au avantajul ca nu sunt greu de invatat (ca dificultate l-as considera usor spre mediu).

O lista a celor mai utilizate platforme, impartita pe categorii o puteti gasi aici (click pe ele si va va duce in pagina producatorului): http://www.inmotionhosting.com/support/edu/cpanel/softaculous/list-programs-softaculous 

Linkul de mai susu contine platformele care sunt prezente in Softaculous, un intergrator de platforme care se regaseste in cPannel si permite instalare automata a softurilor direct din cPannel. Despre cPannel o sa discutam intr-un post separat, dar asa cum v0am mai spus el este un sistem de operare pentru cei care ofera servicii de gazduire.

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *