Personalizare tema blog

19 iunie 2017
tema blog

tema blog

Orice blog wordpress, si nu numai, are ca interfata (adica portiunea din program cu care interactioneaza utilizatorul) o tema. Tema este interfata grafica si a fost gandita de catre wordpress astfel incat sa poata fi schimbata si sa poata fi personalizata. WordPress vine predefinit cu niste teme preinstalate (twenty fifteen, twenty seventeen etc), dar asa cum ii sta bine unei platforme puternice pot fi instalate si alte teme.Aceste teme pot fi gratuite sau platite. Recomandarea mea este sa va uitati pentru inceput la temele gratuite si abia apoi daca nu gasiti nimic care sa va convina sa incercati sa alegeti o tema care e contra cost.

De exemplu: tema acestui blog se cheama Book rev lite si e in mare parte gratuita. Oricum, pe masura ce o sa cititi articolele din acest blog o sa vedeti ca mie imi plac mult lucrurile gratuite. Incerc sa va invat aici cum sa faceti lucrurile cat mai ieftin pentru ca inceputul unui business este greu si probabil nu aveti resurse finainciare importante.

Marea majoritate a temelor pot fi persoanlizate. Personalizarea presupune schimbarea titlului, a logoului (adica va permite va va creati propriul logo si sa-l puneti in tema), va permite, de asemnea, sa creati meniuri, sa schimbati culorile textului, fundalului, alte culori pentur text etc.

Toate acestea se fac din interfata de configurare a blogului, odata ce tema este instalata din meniul aspect. Nu este complicat, dar trebuie sa aveti grija ce modificari faceti si sa previzualizati inainte de a salva pentru a vedea daca va plac noile setari sau nu.

Fiecare tema este formata din mai multe sectiuni: headerul (partea din zona de sus a ecranului), footerul (partea din zona de jos a ecranului), de obicei aceste parti contin elementele de identitate a blogului, formularul de comentarii, bara laterala, pagina in care se afiseaza continutul articolului dupa ce dai click pe el etc.

A doua metoda de a personaliza o tema este aceea de a edita fisierele .php, .html si .css ale temei. Asta presupune deja cunostiinte de programare mai avansate (sau nu) depinde de ceea ce vrei sa faci. O astfel de metoda de personalizare a temei va da acces nelimitat la tema si puteti face modificari care nu se pot face din interfata descrisa mai sus. De obicei interfata are si un editor de teme (sub meniul aspect -> Editor teme) care va permite sa editati in interfata codul fisierului. Ca si principiu fiecare tema este formata din mai multe fisiere care contin codul sursa (header.php pentru partea de header, footer.php etc).

A treia metoda este asemanatoare cu a doua doar ca nu se foloseste editorul de teme din interfata ci se acceseaza fisierele direct prin FTP. Temele se afla de obicei in directorul Wp-content -> theme, iar acolo, intrand in directorul fiecarei teme, gasiti fisierele care definesc fiecare tema. Metoda asta este buna cand tema nu va da acces sa modificati diverse fotografii din tema, ele putand fi accesate prin metoda FTP si modificate cu fotografiile care va intereseaza (adica puneti fotografia care o doriti cu titlul fotografiei care exista deja in tema si el va incarca fotografia noua). Cand faceti astfel de modificari este recomandat sa pastrati fisierele originale pentru a va putea intoarce la ele oricand doriti, in cazul in care ati gresit ceva.

Prima metoda de modificare a temei o poti face si tu singur pentru ca nu necesita notiuni de programare avansate, dar metoda 2 si 3 e bine sa apelati la ea singuri decat daca vreti sa invatati, dar asta presupune ca o sa cam stricati lucruri pe acolo, destul de multe la inceput. E bine ca pentru modificari in codul sursa sa apelati la specialisti.

Tema acestui blog a fost modificata folosind toate cele 3 metode. Am apelat la metoda 3 pentru a modifica headerul care mai avea niste elemente de meniu si bara albastra de sus mult mai lata decat e acum, modului de cautare din zona de sus era cu fundal pe culoare inchisa si nu se vedea bine etc, iar in footer era trecut numele celui care a realizat tema si l-am scos de acolo (nu e foarte corect, dar daca se poate face eu o fac de obicei si cam tot timpul se poate face). De asemenea am mai scos niste elemente din footer care mi se pareau ca nu sunt utile.

Orice tema se poate modica astfel, iar daca voi nu reusiti eu sigur voi reusi.

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *