Cum iti alegi o parola puternica

parola
parola

Asa cum ati vazut, atunci cand aveti un blog o sa aveti nevoie de mai multe parole si e recomandat sa folositi parole diferite pentru diversele servicii pe cae trebuie sa le folosesti. Problema care apare e ca noi ca oameni nu putem gestiona mental foarte multe parole ci doar 4-5 parole si de aceea tendinta este de a pune doar o singura parola pentru mai multe servicii sau siteuri, ceea ce e o greseala asa cum am sa va explic mai tarziu.

O parola puternica are cel putin 6 caractere, de preferat ar fi minim 8 (cu cat mai multe cu atat mai bine) si contine atat litere, cifre cat si caractere spaciale. E bine ca una sau doua din litere sa fie litere mari. Daca parola va fi construita folosind aceste reguli este mai greu de spart si mai greu de intuit.

Intrebarea care apare este cum putem tine minte o astfel de parola si cum putem gestiona mai multe parole de acest gen?

Raspunsul e simplu si am sa va dau exemplu de astfel de parole care pot fi usor retinute:

  • ZMdnep5a1976@
  • dm3Oc2fds!
  • ifSlo9mdlc#

Aceste 3 parole respecta toate regulile descrise de mine mai sus si vor fi foarte greu de spart sau de intuit. Cu toata ca par complicat de tinut minte, e de fapt foarte usor de tinut minte o astfel de parola. Sa va explic:

  • ZMdnep5a1976@ (Ziua Mea de nastere este pe 5 august 1976 @)
  • dm3Oc2fds! (dimineata mananc 3 Oua cu 2 felii de sunca !)
  • ifSlo9mdlc# (in fiecare Seara la ora 9 ma duc la culcare #)

Dupa cum vedeti parolele descriu evenimente din viata mea sau obiceiuri si nu mai trebuie sa tin minte parola ci doar sa tin minte cum a fost creata si ce eveniment din viata descrie ca sa o pot recrea de fiecare data aplicand aceiasi logica.

Daca construiti parolele in acest fel o sa aveti parole suficient de puternice pentru a nu putea fi intuite de hackeri sau de persoane care vor sa va penetreze contul.

Am sa va mai dau un sfat util: nu folositi parolele voastre pe care le folositi in mod normal la adresa de email sau la alte conturi de valoare la site-uri de cumparaturi sau site-uri noi. Folosirea aceleiasi parole de catre un utilizator pe mai multe siteuri este una din metodele folosite de hackeri ca sa va sparga contul. Cum procedeaza? Foarte simplu, fac un website in care vinde un produs foarte cautat la un pret foarte mic (de exemplu: un telefon mobil, o bluza sau geanta sau pantofi). Site-ul este real si va va trimite si un email cu promotia nemaivazuta. Pentru a putea comanda trebuie sa va inregistrati pe acel site cu username-ul (de obicei adresa de email) si parola. Facand asta si folosind aceiasi parola persoana sau persoanele din spatele site-ului au deja parola voastra. adica cea pe care o folositi in mod normal pe site-uri importante pentru voi. urmatorul pas este sa se conecteze la acele site-uri (email, facebook etc) si sa vada daca parola e buna sau nu. Daca nu merge mai incearca odata si va mai pune sa va conectati din nou pe site ca sa mai faceti o operatiune, si nu va mai permite sa va conectati cu parola veche ca sa va oblige sa o schimbati. Desigur ca produsul nu o sa-l primiti niciodata.

Sper ca d eazi inainte sa aveti parole mai puternice si sa intelegeti care e importanta unei parole puternice.

Comentarii

  1. […] de catre reuvoitori. Asa cum va dati deja seama si asa cum vorbeam intr-un articol trecut (http://adesoft.ro/2017/07/02/cum-iti-alegi-o-parola-puternica/) daca un rauvoitor are acces la username-ul si parola voastra la un site, acel cont este compromis. […]

  2. […] Pentru a vedea cum va setati o parola puternica si care sa fie greu de spart e bine sa citit articolul asta, articol care va invata cum sa faceti asta: Cum sa iti alegi o parola puternica. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *