Drepturile fisierelor si directoarelor

drepturile directoarelor si fisierelor
drepturile directoarelor si fisierelor

La un moment dat intr-un articol de zilele trecute (Ce e robots.txt si cum se foloseste) va spuneam ca trebuie sa setati drepturile fisierelor si directoarelor. Am sa va explic ce inseamna asta si cum puteti sa le modificati ca sa intelegeti despre ce e vorba.

Intr-un sistem linux (asa cum este sau va fi cel de pe serverul vostru de web, probabil ca acel sistem de operare este CentOS) fiecare director si fiecare fisier are anumite drepturi. Aceste drepturi ii spun conputerului cine poate face operatii pe acel fisier. Operatiile pe fisier inseamna citire, scriere si executie, ceea ce inseamna ca un utilizator daca are drpeturi de citire poate doar sa citeasca acel fisier, dar nu il poate executa sau scrie in el, iar pentru restul intelegeti cum se face analogia.

Tipourile de utilizatori sunt si ei impartiti pe categorii: Owner (proprietarul fisierului), group (utilizator care face parte dintr-un grup) si Other (alti utilizatori). Pentru a usura munca administratorului de sistem au fost create aceste grupuri pentru ca atunci cand creaza un utilizator sa fie usor sa il aloce unui grup si el va avea drepturile de acces ale grupului respectiv.

Permisiunile sunt afisate intr-un sistem linux in dreptul fiecarui director sau fiecarui fisier si sunt de forma 0777 sau 0644 si sunt afisate in coloane permisions daca folositi filezilla. Drepturile pot fi modificate dand click dreapta pe orice fisier si aveti un meniu File permisions sau File atributes. In momentul in care se deschide fereastra o sa vedeti ca puteti seta drepturile pe fiecare grup in parte daca aveti drepturi de adminstrare asupra acelui director sau daca sunteti proprietarul lui.

Trebuie sa aveti foarte mare grija ce drepturi dati si carui grup pentru ca asta reprezinta o problema de securitate a siteului si serverului, orice modificare gresita putand sa va compromita serverul. Ca si principiu grupul de Others sau Public permissions este grupul format din utilizatorii care intra pe site, deci aici ar trebui sa aiba cel mult drepturi de citire  si, poate in anumite cazuri si la anumite fisiere si drepturi de executie.

Permisiunile pot fi afisate sub forme de cifre, asa cum v-am aratat mai sus sau sub forma de litere r, w si x. R vine de la read, adica drepturi de citire, w de la write, adica drpeturi de scriere si x vine de la execute, adica drepturi de executare asupra fisierului sau directorului. Permisiunile scrise cu litere vor arata asa: rw–wxrwx, fiecare grup de 3 litere incepand de la stanga catre dreapta reprezinta drpturile unui grup, adica owner-ul va avea drepturile primului grup de 3 litere (rw-), adica are drpeturi de citire, de scriere dar nu are drepuri de executie (e doar un exemplu, daca ar fi avut si drepturi de executie drepturile ar fi aratat asa rwx).

Cam asta despre drepturile fisierelor si directoarelor, cred ca este suficient ca sa puteti intelege despre ce e vorba si cum se poate lucra cu ele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *