Cronjob – ce e si cum se foloseste

cronjob
cronjob

Astazi am sa va povestesc depre cronjon si cum anume il puteti folosi. Cronjob este programatorul de taskuri automate pe care orice versiune de Unix il are incorporat. Cum versiunile de sistem de operare folosite pe servere sunt derivate din Unix toate au un programator automat de taskuri cronjob.

Cronjob poate fi folosit pentru a executa sarcini in mod automat, sarcini care se executa cu o anumita rutina. Am sa va dau un exemplu ca sa intelegeti: la mine pe server (ca pe toate serverele de altfel) se creaza niste fisiere error_log in mod automat. Aceste fisiere se creaza atunci cand unele scripturi care se executa pe server au erori, iar pentru a nu afisa utilizatorului aceste erori ele se salveaza in aceste fisiere log.

Erorile apar, de exemplu, daca folosesti un conector mysql in loc de mysqli. Conectorul de mysqli a fost introdus mai acum citiva ani, dar mai exista scriptuir mai vechi (am si eu cateva) care folosesc vechiul conector pentru conecatrea la baza de date. Folosirea noului conector mysqli implica modificarea tuturor query-urilor din scripturi ceea ce nu e o treaba usoara si de aceea nu l-am modificat.

De fiecare data cand se apeleaza conectorul ala genereaza o eroare (de fapt e un avertisment nu o eroare) care se salveaza in fisierul respectiv. Daca sunt multi utilizatori pe site fisierul respectiv poate capata dimensiuni impresionante si sa ocupe tot spatiul de pe server.

Ca sa rezolv problema am creat un script care, la o anumita perioada de timp, sterge aceste fisiere.

Treaba asta am realizat-o folosind cronjob, programand executarea scriptului respectiv la un interval de timp stabilit de mine. Intervalul de timp poate fi stabilit plecand de la o secunda pana la ani, se pot programa taskuri in anumite zile ale saptamanii la anumite ore etc.

Cronjob este foarte adaptabil si puternic ceea ce il face un instrument extrem de util pentru cineva care are un server si vrea sa faca scripturi care sa-i usureze viata.

Cum se foloseste?

In cpannel exista un meniu din care se poate accesa cronjob. Acolo se programeaza timpul cand se vrea executat, frecventa executarii si comanda care trebuie executata.

Dupa ce se seteaza toate astea serverul incepe sa-si faca treaba si executa sarcina data. E important sa setati o adresa de email pe care sa va vina emailul de executare ca sa vedeti ca a fost executat corect scriptul respectiv, si rezultatul scriptului executat sa fie un mesaj ca sa nu primiti un email gol.

Puterea cronjobului sta in faptul ca se pot executa cam oricefel de taskuri va trece prin minte, se pot executa comenzi linux, fisiere php, fisiere java, python, cam orice aveti nevoie.

Cronjob este o faciltate extrem de utila pentru ca poate automatiza taskurile si astfel vapoate salva mult timp, asa ca folositi-l cu incredere.

 

Comentarii

  1. […] cronjoburile, putem rula un script la anumite intervale de timp, in momente ale zilei, saptamanii sau […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *