Lectii esentiale de web – a cincea lectie

In lectia de azi as vrea sa va prezint cum anume pot fi e bine sa fie folosite cele 3 elemente care atrag atentia utilizatorului intr-o pagina web. Asa cum va spuneam si in postarile trecute primordial informatia pe web este transmisa prin text, adica daca intr-o pagina goala va fi doar text in coltul din dreapta jos atentia utilizatorului se va indrepta in acea zona.

Am vazut de asemenea ca filmele si imaginile au putere mare de atragere a atentiei utilizatorului.

Cum folosim aceste elemente in mod destept?

Ca sa folosim aceste elemente in mod destept trebuie sa revenim la psihologia umana si la modul in care suntem noi obisnuiti sa folosim si sa asociem aceste elemente in viata reala. As vrea sa le iau pe rand si sa va dau cateva explicatii:

1. textul. Textul este asociat in mintea noastra cu luarea de informatii detaliate. De exemplu: vedem o fotografie a unei persoane, dar daca vre sa aflam mai multe informatii despre acea persoana cautam un text in care sa fie afisate aceste informatii. Instictiv creierul nostru va incerca sa gaseasca un text si sa culeaga aceste informatii din text. Textul este asociat in creierul nostru cu obtinerea de informatii, iar asta vine din trecut cand singura forma de a transmite informatii a fost textul. E bine sa folositi textul atunci cand vreti sa fixati informatia in capul unui vizitator pentru ca textul si sititul este asociat cu invatatul.

2. imaginele. Imaginile sunt asociate cu luarea de informatii multe si rapid, de obicei astfel de imagini nu raman in capul utilizatorului ca si imagine ci mai mult ca informatie condensata. De exemplu daca vedeti imaginea unui rasarit frumos, creierul vostru va admira imaginea in momentul acela, dar informatia care ramane este asociata cu locul, data evenimentului si cu alte elemente distinctive (de exemplu persoanele cu care erati la momentul respectiv, sau in cazul web-ului site-ul pe care ati vazut imaginea). De obicei informatiile transmise prin imagini nu se fixeaza si nu raman in creierul persoanei ca informatie bruta.

3. filmele. Filmele sunt asociate, in cele mai multe cazuri cu distractia si cu un mod placut de a petrece timpul liber.

Cum puteti folosi aceste informatii?

Lucrurile devin destul de simple avand explicate legaturile de mai sus. Daca transmiteti niste informatii care sunt asociate cu procesul de invatare al unei persoane e foarte bine sa folositi text pentru a transmite aceste informatii conbinate cu ceva imagini sau fotografii, dar ponderea imaginilor trebuie sa fie mica si sa vina in completarea informatiilor transmise prin text.

Trebuie sa retineti ca filmele si fotografiile sunt asociate mai mult cu distratia si petrecerea timpului liber decat cu invatarea, dar daca filmele sau imaginile sunt corelate si explicate prin text pot avea ro de fixare a informatiei. Informatiile pe care omaneii le asociaza cu procesul de invatare se fixeaza si raman mai mult timp in creier pe cand cele asociate cu distractia si petrecerea timpului liber sunt extrem de volatile.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *