Buna intrebare, mi-a raspuns cineva, la un moment dat, cand l-am intrebat asta. Emailuri sunt nesigure pentru ca sunt trimise in clar. De fapt nu chiar in clar au o criptare minimala, dar care se decripteaza instant cu orice utilitar gratuit de pe internet. Si chiar daca nu crezi, sunt foarte multe persoane care iti pot citi emailurile. E important asta? Pentru cei mai multi dintre voi probabil ca nu.
Dar, daca esti CEO la o mare companie, iar emailurile tale ar trebui sa fie confidentiale, atunci e important! Daca esti proprietar de companie si emailurile tale cu partenerii de afaceri ar trebui sa fie confidentiale asta e important!
Hai sa vedem cine iti poate citi emailurile! Hai sa o luam pe traseul parcurs de un email pentru a vedea cine are acces la ele. Emailul pleaca de pe computerul tau la server. Si acolo e stocat. Practic oricine are acces la server iti poate citi acel email. Oamneii de la IT, sau daca ai server inchiriat, cei care administreaza serverul respectiv. Bine, ei toti iti vor spune ca nu se poate asta, dar tu ai suficienta experienta ca sa-ti dai seama ca doar vor sa te faca sa crezi ca esti in siguranta. Pot citi emailul tau fara niciun fel de probleme.
Cine iti poate citi emailurile
Serverul tau are o legatura la internet cu un provider de servicii de internet. RCS, UPS, Vodafone, orange sau cine o mai fi. Emailul tau iese printr-un singur punct central: serverul providerului. Cine are acces la acel server poate citi emailul tau. Nu e la fel de usor sa faca asta ca cei de l IT sau care iti administreaza serverul tau de email, dar e destul de facil.
De acolo emailul tau pleaca catre client sau partener. El are, ca si tine, un furnizor unic de servicii de internet. Emailul ajunge in serverul lui de unde poate fi citi de catre oamenii celuilalt provider. De acolo emailul ajunge pe serverul clientului tau unde au acces oamenii lui sau cei care ii gazduiesc serverul de email.
Cam multi nu? Nu te-ai ganditi niciodata ca atat de multi oameni iti poti citi emailurile, nu? Nu e atat de greu cum iti imaginezi tu ca ei sa fac asta. E chiar foarte usor!
Acum poate iti raspunzi la niste intrbeari delicate legate de cum de niste informatii ajung sa circule prin companie. Pentru ca nu le stiai doar tu si alti 2-3 oameni! Asta e o varianta.
Daca discutam de servicii publice de email cei care detin serverele pot citi mesajele tale. Si chiar fac asta!
Ce solutii ai sa-ti securizezi emailurile
Si o sa te intrebi ce solutii ai? O solutie e sa ai oameni de incredere la IT si sa nu-i superi. šš Adica sa le maresti salariile cand iti cer asta!
Singura solutie viabila, din punctul meu de vedere, este sa criptezi mesajele si fisierele atasate care sunt importante. Adica acele mesaje care sunt destinate doar ochilor tai si ai destinatarului. Ele vor putea fi interceptate, dar nu vor mai putea fi citite. Pentru ca sunt criptate. iar cel car ele deschide nu le va putea decripta. Pare o tehnologie complicata, nu?
Nu e chiar asa! Cryptmail, solutia dezvoltat de mine face asta cu doar 1 click. Cripteaza mesajul cu 1 clcik si il decripteaza tot cu 1 click. Criptare extrem de puternica si imposibil de spart. La fel si in cazul fisirelor. Si e o solutie gratuita daca o folosesti pe serverul nostru. O poti folosi si pe serverul tau, dar implementarea va costa un pic.
Poti citi mai multe informatii si vedea Cryptmail dand click pe linkul asta: https://adesoft.ro/cryptmail
2 Comments
Se poate face asta cu aplicatii sau servicii care nu folosesc emailuri clasice. O solutie de securizare de email poate fi o platforma de chat cu criptare end-to-end sau o aplicatie de transfer de fisiere de incredere puternica, care greu se poate „sparge”.
Asta e parerea mea despre emailurile nesigure, desi n-ar fi trebuit sa prea mergem pe reddit!
Un articol interesant si util! Ai oferit informatii utile si detaliata despre emailuri si modalitatile de a le proteja. Ai pus accent si pe insusirile partenerelor de afaceri de a ne proteja datele. Felicitari!
Am facut eu acea platforma de mesagerie cu criptare end to end se cheama CeFaci (https://ce-faci.ro) si cripteaza atat mesajele cat si fiesierele. Criptarea foloseste AES256 si adauga un leyer suplimentar de criptare RSA cu chei publice si chei private. E imposibil de spart.