Cum te prosteste furnizorul de soft – partea a doua

27 iulie 2023

De ce pretul de la inceputul contractului nu va fi acelasi cu pretul de la finalul contractului de implementare a softului.? Va spuneam In articolul anterior ( https://adesoft.ro/2023/07/20/cum-te-prosteste-furnizorul-de-software/ ) ca esti prostit la pret si ca tot timpul vei plati mai mult dupa implementare. In articolul asta vreau sa va explic cum se intampla chestia asta.

Dupa ce semnezi contractul de implementare pe oferta negociata, furnizorul de soft iti va face un audit. E primul pas in procesul asta! Auditul are scopul de a determina daca procesele din companie se muleaza pe procesele din soft ( o sa revin mai incolo un pic la asta, pentur ca de fapt tu ar trebui sa vezi invers in ce proprortie softul se muleaza pe procesele din companie). In urma acestui audit se va constata ca acele procese nu se muleaza 100% si trebuie modificat softul. Modificarile astea sunt cerute sub forma unor Request for Changes, chestii care sunt specificate in contract. Contract pe care tu l-ai semnat si din care e foarte greu sa iesi. Toate cererile aste maresc valoarea sumelor de bani pe care trebuie sa le platesti. Astea sunt suplimentare fata de oferta initiala negociata si fata de suma din contract. Suntem singura companie din piata la care pretul din cotract e acelasi cu cel de la final pentru solutiile pe care le avem.

Cum fac eu sa pastrez pretul din contract la finalul implemntarii

Eu fac auditul inainte de semnarea contractului. Si stim dinainte de a semna contractul cat costa. Fara smecherii. Tu poti sa faci asa (adica cum iti zice furnizolrul de soft, adica audit dupa semnarea contractului) sau poti sa faci un audit inainte cu o alta firma specializata. In urma acestui audit rezulta o mapare a proceselor si cerinte pentru firma de soft. Dupa care, in urma maparii proceselor alegi softul care e cel mai aproape de procesele tale de business.

Acest audit facut inainte mai are un avantaj: iti oprimizeza procesele de business. Adica nu pui un soft peste niste procese proaste ci pui un soft pe niste procese optimizate. De aici mai vin alte reduceri de costuri importante.

E bine sa faci acest audit cu o terta parte care nu are legaturi si interese comune cu furnizorul de soft. El te reprezinta pe tine si interesale tale, nu ale furnizorului de soft. Deci nu e recomandat sa faci cu cei pe care ti-i recomanda furnizorul de soft. Cauta tu astfel de firme, firma care sa te reprezinte exclusiv pe tine in relatia asta!

In felul asta ai, la finalul procesului de implementare, un buget predictibil. Altfel nu ai cum sa ai un buget predictibil si il vei lasa pe furnizorul de soft sa-ti bage mana in buzunar.

Nu ai cum sa ai un buget predictibil daca faci auditul dupa ce semnezi contractul asa cum vrea furnizorul de ERP. Dar, e la latitudinea ta. Eu sunt specializat in optimizari de procese, impleemntari si dezvoltari de software si te pot ajuta in acest proces.

Daca crezi ca ai nevoie de ajutor nu ezita sa-mi dai un telefon.

Cum te prosteste furnizorul de soft – partea a doua – Vezi filmul pe Audiocast.ro

One Comment

  • wikis.ro 4 august 2023 at 7:49

    De ajutor, ma poti contacta libere si poate reusim sa te ajutam sa economisesti si nu te lasi prostit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *