Cum te prosteste furnizorul de software – orele de manopera

25 august 2023

Asta e un nou artiocl din seria de articole pe tema cum te presteste furnizorul de solutii software. Discutam acum de orele de manopera necesare programarii. Trebuie sa plecam de la premiza ca un soft nu este un creion sau un pix, adica un produs simplu. Un soft are nevoie de ajustari si de modificari pe toata durata lui de viata. Se vor face updateuri in permanenta! Mai ales la cele care sunt dezvoltate pe tehnologie Microsoft, adica majoritatea softurilor de business. Cele care sunt dezvolytate pe tehnologie web Apache nu prea au nevoie de updateuri.

Furnizorul de solutie software te prosteste la orele de manopera. pentru ca tu nu vei sti niciodata cate ore ii ia lui sa faca un conector de EDI de exemplu. Nu poti verifica asta pentru ca nu stii cum si nici nu ai acces la ceea ce face el ca sa verifici asta. Deci, atunci cnad negociezi cu el ar trebui sa negociezi cat e ora de dezvoltare (asta e stipulat de cele mai mult eori in contract), dar si cate ore dureaza ce trebuie sa dezvolte. Aici e buba pentru ca nu stii nici tu nici el ce urmeaza sa dezvolte (el maiis tie, dar nu iti spune). Si atunci nu stii cat va dura si cat va trebui sa platesti.

Cum controlez orele de manopera pe care mi le va factura furnizorul de servicii software

Raspunsul e simplu: nu ai cum, trebuie sa te bazezi pe faptul ca el nu vrea sa te prosteasca. Dupa ce ai instalat solutia software esti cam dependent de el. E doar alegerea lui daca vrea sa te jecmaneasca sau nu pentru ca nu ai alta solutie, nu ai alta varianta. Singura solutie e sa mai ceri o opinie a unui alt programator. Dar e greu sa-l gasesti, pentru ca altul e posibil sa dezvolte pe alta tehnologie. Dar tot e mai bine decat sa nu ai nimic, decat sa nu ai nici un reper.

De exemplu: eu programez scriind cod. Si folosesc php si javescript. Altii dezvolta acelsi lucru folosind frameworkuri ca Laravel sai Codeigniter. Timpul de dezvoltare difera, chiar daca toti dezvoltam la baza in php si javascript. Frameworkurile acelea folosesc tot asta la baza, dar ii ajuta pe programatori sa-si automatizeze niste activitati. Asta nu inseamna neaparat ca va dura mai putin sa faca ceva.

Deci, daca discutam de cate ore de manopera ii trebuie furnizorului tau sa dezvolte ceva nu ai cum sa controlezi asta. Cu alte cuvinte, banii tai sunt la mila lui si va lua din ei cat vrea el. Fara ca tu sa ai prea multe de spus. Ce e de facut ca sa te protejezi? Ma suni pe mine si o sa-ti mai dau eu niste solutii ca sa nu ramai chiar cu chilotii in vine. Dar asta trebuie sa o faci inainte de a semna contractul, de fapt e recomandat sa o faci atunci ca sa stii ce iti asumi si in ce joc intri. Nu e nimic obligatoriu din tot ce spun eu pe aici.

Cum te prosteste furnizorul de solutii software – orele de programare – Vezi filmul pe Audiocast.ro

Citeste si articoul anterior al acestei serii: Cum te prosteste furnizorul de soft – clauze contractuale interesante

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *