Ai nevoie de contact de mentenanta software?

18 ianuarie 2024

Una dintre cele mai delicate probleme este contractul de mentenanta software. Foarte multe companii, dupa ce implementeaza o solutie software isi dau seama ca platesc acel contract de pomana. Nu isi dau seama imediat ci dupa cativa ani. Acel contract nu e ieftin, contravaloarea lui fiind intre 15-25% din valoarea contractului de implementare sau din valoarea de licentiere in functie e cum negociezi cu furnizorul.

Nu poti renunta la acel cotract pentur ca asa e regula. Daca renunti la el si nu mai platesti dupa niste ani, cand vei avea nevoie de ajutor, va trebui sa platesti totul din urma.

Care e raspunsul la aceasta intrebare? Raspunsul e … depinde. Depinde de tehnologia pe care a folosit-o producatorul softului. Daca softul e creat pe tehnologie web folosind php si javascript atunci e foarte posibil sa dai banii degeaba pe contractul de mentenanta. Eu am undeva la 20 de platforme facute de mine si daca as avea nevoie de mentenanta la ele nu as mai face nimic altceva. Nu e nevoie de mentenanta la plaftormele custom pe care le fac eu. Cu toate astea pentru a fi linistit poti sa platesti mentenanta pe primul an. Cam asa fac si clientii mei.

Contract de mentenanta software sau nu?

Daca softul e facut pe tehnologie Microsoft atunci cel mai probabil ai nevoie de contract de mentenanta. Si ai nevoie de un contract de mentenanta bun. Tehnologia Microsoft se schimba la cel mult 6 luni. Deci trebuiesc facute updateuri, updateuri pe care daca nu le faci softul incepe sa mearga prost. Deci, daca ai softul facut pe tehnolgie Microsoft nu prea ai alta varianta. Problema e ca furnziorii nu prea raspund si nu prea executa la timp ceea ce ai vrea tu sa-ti faca in soft, dar asta e alta poveste pentru un alt articol.

Am facut un film pe canalul meu de Youtube desre subiectul asta si te invit sa-l vezi aici (in film subiectul e detaliat mai pe larg cu mai multe explicatii):

Ai nevoie de contract de mentenanta software?

Iti recomand sa citesti si urmatorul articol: Cum te prosteste furnizorul de software – criptarea datelor

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *