Blog gazduit propriu sau pe platforma

16 iunie 2017
blog

blog

Asa cum cred ca v-ati obisnuit deja in zona asta de web tot timpul exista si a doua alternativa, care de obicei rezolva niste probleme, ma refer la alternativa (vorbesc in continuare despre blog). Ati vazut intr-un articol trecut care sunt pasii ca sa va faceti un blog. Acolo era descrisa una din variante, cea mai complicata dintre ele. Exista insa si o varianta mai impla, varianta care e de preferat in anumite situatii.

Sunt cele 2 variante din titlu: blogul gazduit propriu sau pe o platforma de blogging. Pentru blogul gazduit propriu, asa cum ati vazut in articolul anterior (Pasi pentru a crea un blog) va trebuie domeniu, gazduire, iastalare, setari etc, iar aceste chestiuni nu sunt simplu de gestionat pentru un novice.

Asa ca a aparut varianta mai simpla care nu presupune toate aceste lucruri si care, pentru un novice, sunt mult mai usor de gestionat, adica platformele de bloging online. Sunt 2 mari platforme la momentul actual: WordPress si Blogger. WordPress, asa cum ii zice si numele e dezvoltata de cei de la WordPress (care daca nu stiati au cam 28% din paginile de internet globale, wow!!!), iar Blogger este a lui Google.

Procesul este unul simplu: intrati pe site, va faceti cont, faceti ceva setari basic si puteti da drumul la treaba. Cam in 15 minute totul e gata si puteti incepe sa postati.

Daca ma intrebati pe mine eu as alege WordPress ca si platforma online pentru ca are niste facilitati interesante si mai multe teme, una din facilitati este ca trimite emailuri din platforma la abonati si gestioneaza tot acest proces de trimitere de emailuri (subscribe, unsubscribe, bounce etc), proces care e destul de complicat de gestionat pe gazduire proprie (o sa va explic asta intr-un articol viitor).

Exista insa dezavantaje, unul dintre dezavantaje este ca nu aveti domeniu propriu, adica numele blogului va fi tot timpul numeblog.wordpress.com, alt dezavantaj este acela ca blogul poate fi oprit oricand de catre proprietarul platformei fara sa mai aveti acces la date. Pe masura ce blogul pe o astfel de platfeorma se mareste si vreti sa treceti pe gazduire proprie vor fi citeva probleme tehnice care vor trebui rezolvate pentru a putea porta continutul vechiului blog (de pe platforma, din cloud) pe noul blog (personal nu am facut asta niciodata, dar cred ca wordpress ofera un tool de transfer, fara un astfel de tool migrarea e apraope imposibila pentru ca in astfel de platforma nu ai acees la datele din baza de date).

Atunci cand decideti daca vreti blog pe gazduire proprie vs pa platforma web (adica in cloud) ganditi-va daca la un moment dat vreti sau nu sa faceti switch-ul catre gazduirea proprie si alegeti in cunostiinta de cauza.

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *