In articolul asta va voi vorbi despre clauze contractuale interesante legate de contractul tau cu furnizorul de software. Astfel de clauze apar la implementarea de solutii de tip ERP, WMS, SFA etc. Sunt clauze contractuale la care trebuie sa fii atent pentru ca, de obicei, avocatii nu iti atrag atentia asupra chestiei asteia.
Una din clauzele astea se refera la termenele de acceptare a doumentelor pe care firma de soft le transmite in timpul proocesului de implementare. O sa fac referire aici in mod special la documentul de audit de procese. Pentru a vedea daca softul se muleaza pe procesele companiei si ce trebuie modificat in soft furnizorul face un audit de procese. In urma acestui audit rezulta un document. Care e problema cu acest document? O sa-ti spun in continuare!
Atentie la clauzele contractuale si la termenele de acceptare a documentelor trensmise de furnizorul software
De obcei, pentr a se asigura de implicarea beneficiarului, furnizorul de solutie software trece in contract termene de acceptare a documentelor transmise. Pentru a nu risca nimic introduce acolo si o formulare de genul: „Daca documentul nu este acceptat in termen de …. zile se considera a fi acceptat dupa expirarea termenului prevazut”. Formularile pot sa difere de la contract la contract, dar ideea generala e aceiasi, aceste clauze contractuale vor exista.
Daca documentele au 2 pagini si termenul e de 14 zile, ai timp sa dai raspunsul, nu? Dar de unde stii ca documentul pe care ti-l va transmite e de 2 pagini de fiecare data? De obicei, raportul de audit al proceselor si de modificare a solutiei software, are sute sau mii de pagini. Nu ai timp sa-l parcurgi in 14 zile cat e termenul contractual (nu ai timp nici in 6 luni). Nu e vorba de a mai si intelege ce e acolo ci doar de a parcurge documentul. De obicei e plin de termeni tehnici care sunt greu de inteles pentru oameni care nu au treaba cu programarea. E greu de inteles si pentru cei care au treaba cu programarea, dar pentru ceilalti!?
Nu poti da raspunsul in cele 14 zile el se considera acceptat. Aceptarea iti va mai scoate niste bani din buzunar pentru ca insemaan modificari ale solutiei software. Modificair cu care esti de acord, conform contractului, chiar daca nu ti-ai dat acordul explicit. Nu iti spune nimeni asta la inceput si tu nu stii asta. Si ti-o iei legal si pe semnatura ta.
Asta e unul din motivele pentru care ai nevoie de mine inca din faza de contract. O sa-ti salvez multi bani si multi nervi! Doar daca imi dai sa ma uit pe contract si te consiliez acolo.
Cum te prosteste furnizorul de solutii software – caluzele contractuale interesante – Vezi filmul pe Audiocast.ro
Citeste si articoul anterior al acestei serii: Cum te prosteste furnizorul de soft – atentie la contract
2 Comments
Interesant articolul despre clauzele contractuale importante de care trebuie sa fim atenti atunci cand incheiem un contract cu un furnizor de software. Unele dintre aceste clauze pot avea consecinte financiare sau legale asupra noastra, asa ca e important sa le analizam cu atentie si sa nu ne lansam in contracte fara sa le intelegem pe deplin. Ma bucur ca exista persoane ca tine, care ne pot ajuta si consilia in acest sens si ne pot salva de situatii neplacute. Multumesc pentru sfaturi si pentru a ne tine la curent cu aceste aspecte importante!
Foarte interesant articolul! Nu stiam cat de importante sunt aceste clauze contractuale legate de termenele de acceptare a documentelor transmise de furnizorii de software. Este esential sa fii atent la ele si sa le intelegi inainte de a semna un contract, altfel risti sa platesti mai mult si sa primesti mai putin decat te asteptai. Chiar daca e greu de inteles pentru persoanele care nu au cunostinte in domeniul IT, este important sa te protejezi si sa ai pe cineva care sa te consilieze. Multumesc pentru acest articol informativ, mi-am dat seama ca am nevoie de o persoana precum tine alaturi de mine inca din faza de contract cu furnizorii de solutii software.